Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нелсън Мандела става на 95 години

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Нелсън Мандела навършва днес 95 години, денят е обявен от ООН за световен ден на Мандела, за да се отбележи приноса на нобеловия лауреат за мира в страната му и по света.

Бившият южноафрикански президент ще посрещне рождения си ден в болница в Претория, където го лекуват от инфекция на белите дробове. Лекарите твърдят, че състоянието му е тежко, но стабилно.

Южноафриканците ще отбележат годишнината на Тата Мандела, както го наричат, с 67 минути благотворителна дейност, колкото са годините, които Мандела е посветил да служи на народа си. Това сподели един от внуците му - Зонда МанделаВсеки ще участва с каквото му е възможно и може да се включи в различни инциативи. Семейството ни ще се събере на обяд, за да отпразнуваме деня и със сигурност ще посетим дядо ми в болницата.

Президентът Джейкъб Зума заяви, че южноафриканците се гордеят с националната си икона Мандела и му пожелават много здраве.
Бившият държавник е уважаван по целия свят за ролята си за прекратяване на апаретейда в Южна Африка. Мандела става първият чернокож президент на страната след изборите през 1994-а г.

По публикацията работи: Лилия Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна