Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слатински за "Хизбула": Трябваше да заемаме позиция само с доказателства

Снимка: БГНЕС

Правителството излъчва разнопосочни сигнали. По толкова ключов проблем е добре министрите да синхронизират позицията си, защото иначе това говори за импровизации. От друга страна аз се смущавам, когато вътрешен министър се изявява като говорител по външнополитически проблеми. Смущавам се и от това, че отново не се търси обективната истина, а се търси да се каже нещо, което е приятно за част от нашите външнополитически партньори. Това коментира в предаването "Събота 150" експертът по национална и международна сигурност проф. д-р Николай Слатински относно позицията на България относно отговорността на "Хизбула" за атентата в Бургас. Според него продължава да няма никакви разумни аргументи, никакви политически и професионални основания да се твърди, че България е намерила поне един разумен факт, доказващ съпричастността на тази групировка към терористичния акт:

В своето външнополитическо поведение те се опитват да оставят вратата отворена, да имитират лоялност, да не казват твърдо "не" или твърдо "да", но да създават у нашите партньори убеждението, че ние сме склонни да приемем тезата, че извършител е "Хизбула".

Ако имаше поне един реален факт, а не необходимост да се обслужи политическата конюнктура в ЕС и в отношенията между Европа и САЩ, отдавна България да беше поставила на подсъдимата скамейка с категорична убеденост вината на тази групировка. /.../ Тук се преплитат много възли. Аз бих искал, но това е невъзможно, защото не мога да повлияя по никакъв начин на българската политика, две неща. Първо – да знаят обсега на възможностите на България да влияе на международните процеси и да не се превръща в едно магаре, когато се ритат големите асове. Второ – ние да си направим друг извод – нека западните експерти и политици решават доколко пророчески дарби е имал израелският премиер, за да назове секунди след атентата виновника, а ние да си помислим в какво състояние е системата за национална сигурност, защото и този акт ще отмине и замине, без да бъде хвърлена никаква светлина за него, всеки ще си остане на своите позиции, обаче уязвимостта на България спрямо терористични актове и пълната парализа, която цари в системата за сигурност, нарастващата до критични размери некомпетентност и демотивираност в тази система ни превръщат в една доста уязвима страна. Моят съвет е ние да си направим диагностика на нашите уязвимости
.

Външната ни политика трябва е такава, която поражда рискове, които ние сме в състояние да управляваме, категоричен бе експертът и добави: Да провеждаш външна политика, генерираща рискове, които не можеш да управляваш, е безотговорност и пряко посегателство върху националните интереси на държавата.

Слатински посъветва вътрешния министър да внесе професионализъм в изказа. Според него трябва да започне да се инвестира в професионализъм и компетентност в службите:

В едно много рисково време на вилнеещ международен тероризъм е грехота ние да сме една от най-незащитените, най-разградените по отношение на сигурност държави.

На политическо поле виждам опит да се излезе от ситуацията, независимо какви са фактите, смята Слатински. Той посочи: България може да има силна и обективна позиция, само ако се базира на фактите. Целият политически пиар, цялата тази готовност да се обслужи конюнктурата вреди на България. На професионално поле аз съчувствам на разследващите служби, защото те са доста отслабени и обезкървени, второ те са под гнета на политическа поръчка. Когато разследването е тръгнало политически, а не професионално, моментът за ефективно разследване е пропуснат.

След като ние сме подложени на колосален, чудовищен натиск да набедим "Хизбула", ние трябваше незабавно да интернационализираме разследването. Българите се превърнахме говорител на една теза, която не е защитена
.

Българските политици имат някакви собствени приоритети. Те мислят най-вече те как изглеждат пред международната общност и как това ще се отрази на тяхната кариера, някъде назад е българският национален интерес, изказа мнение още Николай Слатински. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени