Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Смилево, Македония започват честванията за 110-ата годишнина от Илинденското въстание

Снимка: lostbulgaria.com

В Смилево, Македония започват честванията за 110-ата годишнина от Илинденското въстание. Това е районът, който се е съпротивлявал най-успешно срещу османските военни сили, преди въстанието да бъде потушено. 

От рано сутринта се събират хора от България и Македония, граждани на югозападната ни съседка с български самосъзнание. Честванията в Смилево  са организирани от българския клуб в Скопие - организация, доказала се през последните години като сериозен правозащитен орган, който алармира за всички проблеми, свързани с хората с българско самосъзнание в Македония.

Името на Смилево е записано в историята на Илинденското въстание от преди 110 години, защото в него е бил революционният щаб на въстаниците от битолския революционен окръг през 1903 година. Смилево е подценено от така наречените македонски историци, защото се смята за своеобразен център, подчертаващ българския характер на Илинденското въстание. Хора, облечени в национални носии, фолклорни състави и носещи знамената на България и ВМРО изпълват вече района на паметника на Дамян Груев.

Смилево е останал родното място на Груев. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов каза пред БНР:

Българската културна организация в Македония, Българският културен клуб, организира честването за втора поредна година в село Смилево, до град Битоля. Селото е много важно по време на въстанието, тъй като там се е намирал щабът на въстанието, оттам се е ръководело цялото Илинденско въстание в цяла Македония. Властите в Македония отричат водачите на това въстание, наричайки ги българи.

По публикацията работи: Николай Кръстев - специален пратеник на БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна