Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За пореден път НПО-та и държавни институции обсъждат промените в Изборния кодекс

Снимка: БГНЕС

Поредното обсъждане на изборните правила събра представители на неправителствени организации и различни държавни институции. Една от основните тези е, че обществените медии БНР, БНТ и БТА трябва да отразяват безплатно всички участници в изборите. Заместник-председателят на НС Мая Манолова призна, че предизборните кампании звучат архаично, но и много нечестно чрез медиите:

Акцентът е как, от една страна, да се осигури равнопоставеност да участват всички, а от друга страна, да се осигури справедлива равнопоставеност. /.../ Въпросът, който предстои да бъде обсъждан в парламента, е дали критериите да бъдат ясно записани в новия Изборен кодекс, или да бъдат оставени на свободата на журналистическата преценка. Няма как да не обсъждаме и въпроса с отразяването в частните медии. Възможности за безплатно представяне на политическите субекти трябва да има и в печатните медии.

Според председателя на Изборния борд проф. Емилия Друмева трябва да има яснота какви ще бъдат основните положения в уредбата за медийното отразяване:

Събран е доста материал. Направени са задълбочени пространни проучвания. Вече считам, че е назрял моментът да се пристъпи към писане на разпоредби на изборните правила в случая в сферата на медийното отразяване. Мисля, че нямаме повече оправдания да продължим да събираме още материали и идеи.

Антоанета Тодорова от Съвета за електронни медии заяви, че СЕМ приветства изменения в Изборния кодекс и съответно на Закона за радиото и телевизията:

Редно е формите да бъдат ясно етикетирани. /.../ Приветстваме едно изменение на законодателството във връзка с медийната кампания. Действително трябва да се даде ясна дефиниция що е това политическа реклама. Гражданите трябва да са наясно кое е безплатно и кое е платено, къде свършват парите и къде започва вътрешното убеждение на журналиста и на медията.

Подробности чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна