Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камен Ситнилски нарече кампанията срещу себе си "недостойна и клеветническа"

Снимка: БГНЕС

Камен Ситнилски, който е заплашен от уволнение като член на Висшия съдебен съвет, призова магистратите, участвали в избора на съдебни кадровици от прокурорската квота, да кажат дали са гласували по съвест за своите представители. Ситнилски нарича кампанията срещу себе си от последните седмици "недостойна и клеветническа". Той разпространи до колегите си открито писмо.

Миналата седмица Етичната комисия на ВСС обяви, че Ситнилски е нарушил Етичния кодекс на магистратите, водейки разговори със свои колеги около избора на членове на Съвета от прокурорската квота.

На намека, че може да си спести дисциплинарното уволнение, подавайки сам оставка, Камен Ситнилски отговори: Няма да се оттегля доброволно. Повтаря го и в писмото си днес, в което призовава прокурорите за реакция на "клеветническата кампания", която засяга и тях, като им предлага да изразят своята позиция чрез интернет, чрез медиите или както намерят за добре. Според Ситнилски, основната цел на тази кампания е да покаже, че българските прокурори са слабохарактерни, лесно внушаеми и податливи на манипулиране. Камен Ситнилски призовава колегите си прокурори да реагират и на зачестилите случаи на излизане на пазара на данни от СРС, като ги предупреждава, че утре те могат да застигнат и тях.

Анонимен мейл от края на юни даде публичност на записани разговори между Ситнилски и колегата му, член на Съвета Румен Боев, и висши прокурори, в които се коментира изборът на съдебни кадровици. След записите организирана група всеки работен ден от 8 до 10 часа започна да се събира пред Висшия съдебен съвет с искане за оставката на Ситнилски, а Етичната комисия реши, че срещу него трябва да бъде образувано дисциплинарно производство заради недопустим натиск над прокурорите, участвали в избора на настоящия Висш съдебен съвет.

Председателят на комисията Ясен Тодоров подсказа на колегата си и друг изход - оставка, но Камен Ситнилски я отхвърли с предизвикателството: Нека докажат, че съм нарушил Етичния кодекс!

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени