Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Станишев: БСП не приема избори сега, МВР да разкрие провокаторите от тази нощ

Снимка: БГНЕС

БСП няма да приеме избори сега и включване на ГЕРБ в управлението, заяви лидерът на социалистите Сергей Станишев на извънреден брифинг в централата на партията.

През следващите дни БСП ще направи всичко възможно за нормалната работа на институциите и ефективната дейност на Народното събрание. Видяхме, че в момента, в който ГЕРБ обяви, че влиза в парламента, се стигна до радикализиране на протестите, коментира Сергей Станишев.

По думите му, това не са били същите лица на протестиращите, тъй като съзнателно се е търсило сблъсък и дестабилизация на държавата. Според Станишев е очевидно, че някой на всяка цена се стреми към предсрочни избори и правителството да падне в рамките още на тази сесия на парламента: 

Очевидно е, че едни предсрочни избори сега незабавно ще доведат до възпроизвеждане в немалка степен на парламентарното статукво, до същите участници в Народното събрание. Това е единственият начин Борисов и Цветанов да контролират и ГЕРБ, да запазят своята власт на различните нива от управлението и да участват в управлението. Очевидно има стремеж към незабавни избори с тази цел или към включването на ГЕРБ в управлението на всяка цена. Това нещо няма как да бъде прието от страна на Българската социалистическа партия.

Лидерът на БСП заяви, че очаква от МВР да разкрие организаторите на снощните сблъсъци.

От своя страна председателят на парламента Михаил Миков каза, че от тук нататък решението за нормалната работа на парламента според Конституцията става все по-трудно:

Народното събрание е орган и народните представители са избрани не за да работят с ултиматуми и натиск. Те имат всички права, които имат българските граждани. От тук насетне очакваме, че МВР, прокуратурата, Столичната община ще се опитат да прочетат и да прилагат законите на страната.

Изявленията на Станишев и на Миков бяха съпроводени с освирквания и викове "Мафия " и "Оставка" от 20-ина протестиращи пред централата на БСП, където имаше и засилено полицейско присъствие. 

По публикацията работи: Лили Царева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна