Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветлин Йовчев: Не можем да търсим демокрация с нарушаване на човешки права

Полицията не е била агресивна спрямо протестиращите. В много по-голяма степен полицията беше обект на агресия, посочи вътрешният министър
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев заяви, че сред протестиращите снощи е имало провокатори и мотивирани да предизвикват напрежение лица. Според него са нарушени конституционните права на народните представители и на журналистите, държани като заложници. Министърът припомни свое предупреждение от преди десетина дни, че протестите ще ескалират и изрази съжаление за сбъднатата прогноза.  

Това е недопустимо в демократичното общество. Не можем да търсим демокрация с нарушаване на човешки права, каза Йовчев. Самият той е одобрил операцията по първоначалното извеждане на депутати, а дали това е било грешка - ще се анализира:

Първо, искам да ви кажа, че не съм убеден, че е грешно решение. Ще го изследваме тепърва. А и честно да ви кажа, не виждам защо заради това нещо трябва в момента да се поеме политическа отговорност. Не бих коментирал и точно кой е измислил и е създал този план. След като аз съм го одобрил, аз нося тази отговорност. Абсолютно категорично мога да твърдя, че независимо дали в този момент или на по-късен етап щеше да бъде направен опит да бъдат изведени народните представители, то при всички положения щеше да има опит за ескалация и за предизвикване на сили. Не очаквахме, че нивото на агресия сред някои от протестиращите ще стигне до такива нива. Не мислех, че хората, които протестират, ще бъдат готови тежко да наранят български граждани, които с нищо не са ги предизвикали, чиято единствена цел е била да могат да се придвижат свободно и да се приберат по домовете си.

Йовчев отрече полицията да се е държала агресивно снощи:

Категорично твърдя, че полицията в действията си не е имала нито поставена задача, нито заповед, нито се е държала агресивно по някакъв начин спрямо протестиращите. Възможно е да е имало отделни случаи, но мисля, че ако се погледне в цялост ситуацията, която се случи вчера, то ще стане ясно, че полицията по никакъв начин не се е опитвала и не е била агресивна спрямо протестиращите. Мисля, че това всички трябва да го оценим. В много по-голяма степен, в огромна степен полицията беше обект на агресия.

В други европейски страни вижте каква е практиката? Дори в най-демократичните страни, примерно преди няколко години във Франция имаше безредици, видяхте как действаше полицията. Именно от тази гледна точка, ако подходим обективно, ще видим, че полицаите ни се държаха изключително адекватно, изключително разумно и трябва да сме им благодарни за това, че благодарение на тяхното поведение не се стигна до това да пострадат повече граждани и да бъдат наранени по-сериозно.

Като грешка Йовчев отчете, че в сградата на Народното събрание се е провела комисия с начален час 17 часа, което според него е недопустимо. Той изрази надежда, че ще се намери верният път за излизане от кризата:

Защото тези протести, както и протестите през февруари, са само индикатор и проявление на наличието на такава криза. Разрешаването на такава криза изисква системен подход, активен политически диалог, широк обществен консенсус и план, в който както хората, които протестират, така и тези, които не протестират, да видят ясен път за разрешаване на своите проблеми.

Часове след снощните сблъсъци пред парламента, вицепремиерът Цветлин Йовчев нарече случилото се не протест, а опит за погром. Той съобщи, че се проверяват записи, за да установят лицата, хвърляли камъни по депутатите и по полицията.

Без да съобщи подробности, той увери, че МВР ще осигури нормална работа на институциите, включително и в парламента, в следващите дни.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна