Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът гласува оставките на Искра Фидосова, на Лидия Маринова и на Георги Борисов

Снимка: БГНЕС

Парламентът гласува оставките на депутата от ГЕРБ Искра Фидосова и на депутатите Лидия Маринова и Георги Борисов от Коалиция за България. При гласуването на решението за прекратяване на правомощията на Искра Фидосова гласуваха 198, от които 182 бяха "за", шестима от депутатите от Коалиция за България гласуваха против прекратяването на правомощията на Фидосова, а 10 се въздържаха.

С остър спор в пленарна зала започна дебатът за прекратяване на депутатските правомощия на депутатът от ГЕРБ Искра Фидосова. Тя се отказа от депутатския пост и от участието си в ръководството на ГЕРБ, след като прокуратурата показа страници от личния тефтер на отстранения от поста си председател на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси Филип Златанов. Там на много места присъстват бележки, в които фигурират инициали и инструкции. Фидосова отрече да се припознава в инициалите, но напусна Изпълнителната комисия на ГЕРБ и парламента. В дебатите депутатът от БСП Атанас Зафиров се върна към тефтерчето на Филип Златанов и направи анализ на работата на Искра Фидосова като председател на правната комисия.

Това е признание за начина, по който са били притискани и мачкани неудобни за властта хора - политици, бизнесмени и общественици. Едва сега става ясно на десетките обикновени хора, докоснали се до работата на тази комисия, причината за мудността в работата й и странните, понякога нелогични решения, които явно са били диктувани от хора с инициалите  Б.Б, Ц.Ц и И.Ф.

Кирил Добрев от БСП добави:

Оставката на госпожа Фидосова създава повече въпроси, отколкото дава отговори. Ясно е, че И.Ф. не е Ирина Флорин. Найден Зеленогорски - става въпрос за един друг избирателен район и за едно друго съкращение. Лингвистите казват, че Цветан Цветанов би се съкратил като Цв. Цв., а Цецка Цачева като Ц. Ц. Госпожа Цачева ще даде ли оставка като госпожа Фидосова?

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова за успокояване на страстите и за разум:

Има да се решат важни въпроси. Вие самите многократно в публичното пространство казвате: "ГЕРБ да се върнат, защото има много работа да вършим". Искра Фидосова си е заминала, има едно копче да се натисне по този въпрос. Работи прокуратурата по този въпрос. Губим безкрайно време, а искате да излизате отпуска, разбрах.

Борисов развесели пленарната зала и по темата за лятната отпуска на депутатите.
Имам тен, не съм стъпвал на морето. Моят тен, Бог да го прости, баща ми ми го е дал. И аз исках да съм рус, бял, синеок, ама баща ми ми е направил такъв. Ето тук гледам има подобни колеги. И от Самоков.

По публикацията работи: Даниел Инков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна