Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Близнашки: БСП обслужва частните интереси на Станишев и на неговото обкръжение

Снимка: БГНЕС

Очевидно е, че не може парламентарната демокрация да служи като прикритие за разправа с политически опонент. За съжаление имаше такива симптоми. Влиятелни среди и хора от върхушката на Социалистическата партия заговориха за война, истинска, безжалостна война. Получи се нещо много странно веднага след изборите, когато напрежението, което съпровожда всяка избирателна кампания по света, рязко да спадне, а у нас то продължи да се нагнетява. За съжаление у нас много лоша роля играха и различните социолози и политолози, които, вместо да бъдат странични наблюдатели и коментатори, се превърнаха в ударна сила в полза на социалистическата партия, т.е. създаде се една изключително тежка обстановка в страната, и е добре, че в края на краищата след повече от 40 дни протести се заговори отново за национално съгласие. Не може да има две мнения по този въпрос. Това национално съгласие трябва да си постави минимални цели и те са част по-скоро да се отиде към едни предсрочни парламентарни избори в една нормална обстановка. Това каза конституционалистът и бивш депутат от БСП Георги Близнашки в интервю за предаването "12+3".

Политическите партии трябва да си дават сметка, че веднъж дошли на власт, те ще управляват само за ограничен период от време. Не трябва да се абсолютизират четирите години на мандата на НС, защото няма нищо по-нормално от това, когато се стигне до разминаване със заявената политика и онова, което на практика се случва, да се отиде към предсрочни парламентарни избори. Големият проблем е, е че все още демократичните ценности и принципи не са станали вътрешно убеждение на политическите сили. От тук идват всичките ни проблеми, обясни Близнашки и добави: За съжаление БСП в момента обслужва частните интереси на Сергей Станишев и на неговото обкръжение. Това е част от драмата. Едва ли в историята на страната е имало по-срамно правителство от досегашното. Това са хора, които очевидно са проекция на един семеен кръг, на приятелски кръг и в крайна сметка всичко опира до една проекция на олигархията.

Конституционалистът изрази мнение по отношение на датата на предсрочните избори: Когато се обяви, че се формира програмно правителство, аз направих едно изявление, че освен ограниченият кръг задачи, които могат да му се поставят, то трябва да има и времеви хоризонт и казах, че най-добре е, встъпвайки в длъжност, правителството трябва да заяви, че ще управлява до европейските избори догодина. Но това беше преди два месеца. Сега има един нов фактор и това е улицата. Хората са на улицата, протестите въобще не са за подценяване. Това е активната част на гражданското общество. Тези хора няма да се примирят и който не се съобразява с този фактор, си прави зле сметките, защото именно хората на улицата искат оставка. Най-разумното решение е изборите да се проведат края на октомври, началото на ноември и да се снеме общественото напрежение.

Темата коментира и преподавателят в НБУ доц. Анна Кръстева: Най-големият контраст на тази ситуация, в която се намираме, е от една страна изключителното ускоряване на политическото време. Виждаме граждани, които искат бързи и незабавни промени, които не са склонни на един обичаен политически календар, в който всяко една правителство има право на 100 дни толеранс, в който да се опита да покаже своето лице. Видяхме, че този календар бе отхвърлен, напълно основателно. От друга страна виждаме политици, които са в друго време. Това са тези, които категорично са в 90-те, но виждаме и тези, които отново са разположени в едно изоставащо политическо време. Взимат решения и някакви мерки, които дори когато са формулирани от гражданския протест и от дебата, породен от него. Те ги взимат толкова късно, че вече не могат да имат желания ефект.

Интервютата на Даниела Якова с Георги Близнашки и доц. Анна Кръстева можете да чуете от звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна