Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Й. Грозев: Имаше незаконно използване на сила от полицията

Снимка: БГНЕС

Адвокат Йонко Грозев коментира в "Преди всички" проверката на прокуратурата за полицейско насилие на протестите в нощта във вторник срещу сряда.

Надеждата не е особено голяма, но задължението за разследване е част от международните стандарти. И не само по отношение на работата на полицията, но и по отношение на организацията на цялото мероприятие. Пускането на автобуса през огромно множество протестиращи е силно проблематично. Не се иска много мислене, за да предвидиш резултата. Неизбежно е да се стигне до наранявания. В голяма група е логично да има и хора, склонни към провокации. Това може да бъде избегнато при планиране на операция.

Полицаи гонеха с палки бягащи протестиращи. В такъв случай няма основания за използване на физическа сила. Полицаите с маски трябва да имат идентификационни номера.

Има незаконно използване на сила. Трябва да бъдат разследвани и протестиращи, но трябва да се разграничават отделните действия. Бутането на кофа за боклук не застрашава живот. При хвърляне на камъни отговорността е различна, уточни адвокат Грозев.

Посланието на високомерие и арогантност предизвика реакцията на протестиращите и то не може да бъде подценявано, смята Грозев.

Реформаторският блок си дава сметка за тежката криза. По-широката гражданска общност трябва да помага тази енергия да бъде използвана за политики, които реално да променят управлението. Тоталното недоверие на българските граждани е основен белег на кризата. Една демокрация не може да функционира без политически партии.

В порочен кръг сме – на политическите партии не се вярва, но гражданите трябва да участват във формулирането на политическите послания, добави Грозев, който е секретар на Движение "България на гражданите".

Интервюто на Борислава Борисова с Йонко Грозев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна