Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Чуков: Добре е, че израелци и палестинци ще седнат отново на масата за преговори

Снимка: БГНЕС

Напрежението в Египет продължава, през уикенда там бяха убити над 70 души, привърженици на сваления президент. След тригодишна пауза във Вашингтон започват преговори между израелци и палестинци. Гражданската война в Сирия също взима интересн обрат. Всичко това коментира в предаването "12+3" проф. Владимир Чуков.

Народите в Близкия изток търсят своята алтернативна държавна формула за управление, а ние, българите, знаем, че това не става бързо. Египет е силно поляризиран и политизиран и въпреки промените "Мюсюлманските братя" си остават една много добре организиране сила. Няма симптоми те да се откажат. Катрин Аштън е в Кайро с желание за посредничество. Това е добър белег за преговори. Но от "Мюсюлманските" братя" срещата, поискана от Аштън, не е била дадена. В Сирия нещата започнаха да изкристализират. Може би много активното участие на бойци от "Хизбула" там беше стимул да се вкара тази организация в терористичния списък на ЕС. "Хизбула" винаги са твърдели, че действията им са само в Ливан и до границите. Всъщност ние видяхме, че не само, че са отвъд границите, но играят и важна роля в превземането на столицата на ревволюцията - град Хомс.

За преговорите във Вашингтон проф. Чуков смята, че трябва да бъдем доволни, че отново израелци и палестинци ще седнат на масата за преговори.

Имаше едно решение на ЕС, което предхождаше това за "Хизбула". ЕС взе решение да обяви всички израелски институции, които са отвъд границите от 1969-а като незаконни. Това са селищата, продукцията на кибуците. Има някакво желание за баланс. От една страна е решението за "Хизбула", от другата е това за Израел. Хубаво е нещо да се движи по отношение на Близкия изток.

Чуйте разговора с проф. Владимир Чуков в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна