Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади учени сигнализират, че се готви закриването на обсерваторията в Стара Загора

Снимка: www.heliotaraxy.com
Млади учени, които работят зад граница, сигнализират, че се готви закриването на Народната астрономическа обсерватория и планетариум "Юрий Гагарин" в Стара Загора. В открито писмо те алармират за случая. Писмото е подписано от доктора по астрономия в университета в Принстън Калоян Пенев.

Аз и мои колеги сме потресени от решението на Община Стара Загора за безпринципното сливане на обсерваторията на града с институции с дейност, нямащи нищо общо с природните науки. Решение, което, по всичко личи, ще завърши с ликвидирането на обсерваторията. По тази схема беше закрита и обсерваторията в Сливен и тази практика има опасност да бъде приложена в цялата страна, казва д-р Пенев в интервю за "Хоризонт до обед".

Писмото е изпратено до президента, до министъра на образованието, до омбудсмана, до областния управител на Стара Загора, до кмета на Общината и до Общинския съвет. Писмото е подписано от десетки учени, които изказват възмущението си от това решение.

Според решението на Общинския съвет на Стара Загора обсерваторията трябва да се обедини с Общинския детски център и Младежкия дом в структура, която ще бъде с название Център за наука, култура и изкуство.

Заместник-кметът по хуманитарните въпроси на Стара Загора Иванка Сотирова коментира ситуацията като заяви: Никой не се стреми да закрива обсерваторията. В момента в нея работят двама души на пълен щат. Бихме искали заниманията им по длъжностна характеристика да бъдат ориентирани към подготовката на много по-голям брой ученици, а не само към научни занимания. Това е основното предназначение на обсерваторията.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна