Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катрин Аштън се срещна със сваления египетски президент Мохамед Морси

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Еврокомисарят за външната политика Катрин Аштън проведе двучасова среща със сваления египетски президент Мохамед Морси в опит да договори помирение между враждуващите страни в Египет, съобщи Франс прес. Аштън е била транспортирана до тайно място, където Морси е държан под арест от 3-ти юли.

След срещата баронеса Аштън заяви, че бившият египетски президент е добре, има добри условия на живот и достъп до информация: В двучасовия ни разговор му казах, че няма да представлявам възгледите му, защото при тези обстоятелства той не може да ме коригира, ако се налага. Говорихме задълбочено, той има достъп до информация - телевизия, вестници - и успяхме да обсъдим ситуацията и необходимостта да се продължи напред. Но няма да разкрия нищо повече от разговорите ни.

Първият европейски дипломат каза още, че целта на посещенията й в Египет е да обсъди с всички страни възможните начини за намиране на изход от кризата: Ние сме тук, за да помагаме, а не да налагаме. Народът на Египет сам ще определи бъдещето си, а привилигированите с лидерски позиции носят отговорността това да се случи. Но ние имаме опит, който може да е от полза и като разговаряме с всички и ги изслушаме, можем да предложим съвети.

Същевременно коалиция от египетски ислямистки групировки заплаши, че ще продължи с протестите, и те ще стават все по-смъртоносни, докато Морси не бъде върнат на власт. Групировките са отправили предупреждението си и към еврокомисар Аштън.

По публикацията работи: Лилия Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени