Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономистът Калоян Стайков: Правителството няма аргументи за актуализацията на бюджета

Снимка: БГНЕС

Калоян Стайков от Института за пазарна икономика заяви в предаването "12+3", че макроикономистите не са причината за напрежението в обществото, каквото мнение изрази по-рано депутатът Йордан Цонев. По думите му икономистите дават обективна оценка на база това, което смятат, че вярно и на базата на данните за изпълнението на бюджета.

Ако правителството разполага с различни данни, необявени публично, предполагащи такава актуализация, нека да ги направят публични. Ние ще погледнем и тях и отново ще дадем мнение. На този етап правителството внася напрежение.

Според Стайков предложението за актуализация не е подкрепено с никакви аргументи. Той поясни, че през втората половина на годината икономиката е по-силна.

Така че, ако има по-силно представяне на икономиката през втората половина, очакваме и съживяване на европейската икономика, спокойно можем да очакваме, че изпълнението на приходите ще бъде по-добро.

Икономистът посочи, че данните за изпълнението на бюджета до май са били доста оптимистични. Той обясни, че проблем със събираемостта на данъците няма. Има проблем при приходите от акцизи, което може да се обясни със свито потребление. При корпоративния данък и ДДС изпълнението е доста добро, посочи Калоян Стайков. 

Ако актуализацията бъде направена, това ще е доста негативен сигнал за инвеститорите. Говори се за поемането на нов дълг, той трябва да се плаща. Това означава по-малко средства в бъдеще за други държавни дейности или увеличаване на данъците. И двата варианта не са добра новина нито за частния сектор, нито за обществото.

Според Калоян Стайков актуализацията е чисто политическа, няма икономическа подкрепа и аргументация. Той каза още, че не вижда причина да бъдат правени прогнози за рецесия в края на годината.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени