Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албина Георгиева: Ще съдя здравното министерство

Снимка: БГНЕС

"Чистка в здравното министерство" – това заглавие обикаля от два дни медиите, без официално потвърждение, но и без да бъде отречено. Министърът на здравеопазването Таня Андреева е уволнила близо 40 служители на министерството. Очакванията са броят на освободените да достигне 60 души. Уволненията засягат всички дирекции, като напълно е ликвидиран пресцентърът на министерството. Мотивът за това е преструктуриране във ведомството, като се премахва Дирекция "Връзки с обществеността и протокол" и се създава нова – "Връзки с обществеността". Официална информация за кадровите промени няма.

В предаването "Преди всички" Албина Георгиева, която е една от уволнените служителки, каза, че работи в министерството от 2001-ва г. и е сменила 10 здравни министри. Тя подчерта, че не е имало забележки по отношение на работата й, нито пък наказания, дори напротив – миналата година са я повишили. Аргументът за освобождаването й е, че заради преструктуриране на дирекцията се съкращава длъжността й – държавен експерт. По думите й обаче, броят на служителите не се намалява, а се увеличава.

До Георгиева е стигнала неофициална информация, че има папка с 30 имена на хора, които трябва да бъдат назначени и просто се разчистват места за тях: Аз лично съм склонна да мисля, че има и други такива папки.

Тази заповед за мен е незаконосъобразна и ще съдя Министерството на здравеопазването, категорична е Георгиева.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна