Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две парламентарни комисии ще обсъдят предстоящия старт на цифровизацията

Снимка: cifrovizacia.bg
Kомисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в Нaродното събрание ще заседава днес за предстоящия старт на цифрофизацията. Заседанието е съвместно с Комисията по култура и медии. Един от вариантите е за отлагане на датата за стартиране на предаването на цифров сигнал.

Цифровизацията започна от 1-ви март и трябва да приключи до 1-ви септември. Институциите са в полуготовност. Има региони, където подготовката върви, но за по-голямата част от страната дори тръжните процедури за доставката на декодери не са приключени. Хората питат дали наистина ще бъде спрян аналоговият сигнал след един месец, ще има ли удължаване на срока, докато държавата свърши своята работа. Хората задават и чисто практически въпроси – за качеството на цифровия сигнал и за организацията на доставката на декодерите.

В Габрово раздаването на ваучерите за декодери на социално слаби граждани няма да започне утре, както беше обещано. Във Враца пък това трябва да се случи от утре. Сред градовете, които попадат в т.нар. първи етап на раздаване на ваучерите са още Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Хасково, както и всички области от северозападния и североизточния регион.

В предаването "Хоризонт до обед" разяснения по темата даде Румяна Георгиева – главен директор на Главна дирекция "Социално подпомагане" в Агенцията за социално подпомагане.

Всички лица и семейства, които са получили целева помощ за отопление за отоплителния сезон 2012-2013 г., ще имат право да получат и ваучери за декодиращите устройства. /.../ От утре започваме раздаването в районите от първия етап – Южен централен, Северозападен, Североизточен и за 3 общини в София – Кремиковци, Подуяне и Оборище. Лицата, като се явят, ще трябва да попълнят една декларация, с която да кажат, че имат или нямат възможност да ползват цифрова телевизия. Ако нямат възможност, не ползват кабелна телевизия или някакъв по-нов модел телевизор, ще получат по списък ваучера за декодиращото устройство.

Георгиева подчерта, че ваучерът е достатъчно основание, за да се получи декодерът, и няма да е необходимо лично лицето да се яви в определения магазин. В някои региони е създадена организация със съдействието на кметовете и Български пощи да се направи график и магазините да доставят устройствата не само чрез магазинната мрежа, но и по друг начин и да дават указания на гражданите за монтирането им, добави тя.

В звуковия файл може да чуете репортажи от Габрово и Враца, както и репортаж със съветите на експертите в магазините.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени