Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Е.Жечева: Помощите за деца да бъдат обвързани с минималната заплата

Снимка: БГНЕС

Новият председател на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева, която бе назначена днес на поста, ще иска помощите за деца да бъдат обвързани с минималната работна заплата. Според нея, семействата, които не могат да запишат детето си на детска градина, трябва да получават компенсация.

Новият шеф на Държавната агенция Ева Жечева одобри повишаването в размера на месечната добавка за деца с увреждания, която с промяната в бюджета се увеличава от 189 на 217 лева. Ще се настоява, обаче, повечето помощи по закона за семейното подпомагане да се обвържат с минималната заплата, което ще компенсира инфлацията при повишаване, обясни Жечева.
Ще настоявам пред всички компетентни институции месечните помощи за дете да бъдат обвързани с минималната заплата, за да могат да се подпомагат всички семейства в риск.
За месечните помощи от 35 лева за децата в бедните семейства, обаче, обвързване с минималната заплата според нея не трябва да има. 
Месечните помощи за деца, имам друго отношение към тях. Те са изключително, сума, която е много малка. Аз апелирам и ще работя за това индивидуално да се подкрепят семействата в нужда. За да може да се оцени какъв е риска и каква е нуждата.
Държавната агенция няма да премине към Министерството на младежта и спорта. Но ще има реформа в отделите за закрила на детето, така че агенцията да може пряко да санкционира служители, които не работят в интерес на децата. Приоритет ще бъде и ясната формулировка на понятието "самотен родител".
Подкрепа на самотни родители, на самотните майки, на всички, които сами се грижат за децата по една или по друга причина и подкрепа на семейства, които отглеждат деца до 3 години.
Жечева смята, че родителите на деца, които не могат да запишат детето си в детска градина трябва да бъдат компенсирани. 
Ще настояваме тези родители, които не могат да запишат децата си, да им бъде създадена алтернативна възможност, дали това ще бъде с ваучари, дали ще бъде по друг начин, но децата тярбва да бъдат в детските институции защото това е право и по конвенция.

По публикацията работи: Цв.Стоянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна