Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пенчев: Управляващите трябва да подадат ръка на протестиращите

Снимка: Кирчо Стоичков

По темата за протестите срещу правителството на Пламен Орешарски, които продължават повече от 50 дни, в предаването "Неделя 150" омбудсманът Константин Пенчев каза:

Моето мнение е, че има сериозен проблем, щом хората са на улицата вече 50 дена. И този сериозен проблем трябва да бъде решаван от управляващите, от институциите. Те са тези, които трябва да бъдат активни и които трябва да подадат ръка на протестиращите, да изяснят какви са проблемите, как ще се решават заедно от тук нататък бавно и славно, каза Пенчев.

По темата за промените в Изборния кодекс, омбудсманът обясни защо е отказал да бъде посредник между протестиращите и управляващите:

Аз наистина напуснах тези събирания, защото смятам, че не беше намерен правилният път. Имам чувството, че умишлено се бави процесът за промяна на изборните правила и това мами хората и техните очаквания, затова аз не желая да участвам повече.  Гражданите още през февруари поискаха малки промени в изборните правила. Това са няколко текста, които можеше да бъдат променени. Никой не е говорил за нов Изборен кодекс, който може би ще въведе някаква нова, нечувана до сега изборна система. Този епохален труд ще вземе години. А хората искат гаранции, че ако утре има избори, правилата ще бъдат по – справедливи и те ще могат да участват наравно с партийните кандидати, каза Константин Пенчев.

Възможен ли е диалог между протестиращите и управляващите:

В момента е много сложно да се направи диалог между протестиращи и управляващи. Знаете, четирима граждани поискаха дебат с премиера в обществената телевизия, но той каза - елате при мен, ще ви изслушам в кабинета. Институциите продължават да се държат високомерно. Те казват ние сме избрани, а кои сте вие, кой ви познава, ние с вас няма да си говорим. Според мен, всеки един гражданин е важен и трябва да започнем да говорим с всеки един гражданин по отделно, за да върнем доверието, заключи Пенчев.

Цялото интервю с Константин Пенчев чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна