Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват преговори между синдикатите и ръководството на ТЕЦ "Бобов дол"

Снимка: ТЕЦ "Бобов дол"

Започват преговори между синдикатите в ТЕЦ "Бобов дол" и ръководството на предприятието. Работниците от ТЕЦ-а протестираха мълчаливо срещу съкращенията в централата и намаляването на заплатите с 20 процента със задна дата.

20 процента или 186 души от всички работещи в ТЕЦ-а вече са получили предизвестията си за съкращение. Те ще бъдат освободени в периода 15-и август-15-и септември. Енергетиците негодуват и срещу готвеното намаление на работните им заплати със задна дата от 1-ви юни в размер на 20 процента.  сподели.

Хората са стресирани, напрежението е огромно, сподели Методи Ризов, председател на местната синдикална структура към КНСБ.

От ръководството в рамките на преговорите ще се иска информация.

Информация за програмата, която имаме да изпълняваме като работа за следващия регулаторен период. Дали не можем нещо да смекчим тези намерения, които има собственикът спрямо персонала, допълни Ризов.

Причината за съкращенията и за намалението на заплатите според синдикалиста е новата по-ниска цена на тока.

Квотата, която ще бъде изкупена от НЕК, е намалена, цената също, от 101 лева отиваме на 83 лева на мегават, като аз мисля, че тази цена и предишната не е висока спрямо другите производители, а пък сега още по-ниско отиваме за сметка на ВЕИ-тата и за сметка на американските централи, на които квотата е увеличена, както разбирам. Нещата не изглеждат добре, ако е така, каза още Ризов.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна