Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Администрацията на САЩ е в готовност да внесе основни промени в програмата на президента Барак Обама за срещата на върха на Г-20 в Санкт Петербург, ако срещата му с Владимир Путин бъде отменена заради случая с Едуард Сноудън, пише руският Комерсант.

Под въпрос е провеждането на преговорите между министрите на външните работи на двете страни, предвидена за края на тази седмица във Вашингтон.

Независимая газета коментира острата реакция на руски политици и политолози на постъпката на един от музикантите от американската рокгрупа "Блъдхаунд ганг", осквернила руския национален флаг по време на концерт в Украйна. Някои от тях изразяват мнение, че на тези музиканти и роднините им трябва да бъде забранено пожизнено да стъпват на територията на Русия.

Встъпването в длъжност на новия ирански президент е сред водещите теми за чуждите издания. Хасан Рохани дойде на власт с обещания за нова ера в Иран, отбелязва британският Дейли телеграф. Под нова ера той разбира управление, донимирано от принципите за честност, доверие, справедливост и отхвърляне на екстремизма, допълва изданието. Рохани идва на власт с предложение към Запада за диалог, но на равна нога, а не чрез притискане на Иран чрез санкции, посочва френският Монд. Рохани поиска от Запада диалог въз основа на принципа на взаимното уважение, отбелязва Вашингтон пост.

Рохани представи правителство от познати лица, което все още предстои да бъде одобрено от парламента, отбелязва Ню Йорк таймс. В кабинета доминират технократите, които преди това са заемали постове при умерения президент Али Акбар Хашеми Рафсанджани, припомня изданието. Изборът на Рохани за външен министър - Джавад Зариф - породи най-голяма изненада. Петдесет и три годишният Зариф е живял половината от живота си в САЩ, говори свободно английски език и от 2002-ра г. до 2007-а г. беше посланик на Иран в ООН, част от екипа на Рохани в преговорите за иранската ядрена програма, който през 2003-а г. договори с европейските страни временния мораториум върху обогатяването на уран. Според анализатори тези назначения показват намерението на Рохани да извърши промяна във вътрешните и международните дела, посочва Ню Йорк таймс

По публикацията работи: БТА
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна