Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намалява доверието на чуждите инвеститори, предупредиха от БТПП

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Политическата нестабилност крие големи рискове за бизнес средата, предупредиха от Българската търговско-промишлена палата. Проучване сред нейни членове и партньори е показало, че намалява доверието на чуждите инвеститори и те са склонни да забавят конкретни свои проекти.

Политическата обстановка в страната се отразява негативно върху бизнес средата. Бизнесът очаква диалог с държавата и приемане и прилагане на пакет от мерки за стабилизация и подобряване на условията за работа на фирмите.

Очакванията са най-вече за по-активна работа на НАП и митниците и за повишаване на събираемостта на приходите. Една трета от анкетираните сочат, че вече е налице съкращаване на сроковете за възстановяване на ДДС, но само пет на сто отчитат положителна промяна в условията на кредитиране. 70 процента от представителите на бизнеса според анкетата не одобряват идеята за вдигане на максималния осигурителен доход от 2200 на 3100 лева. По отношение на мерките за намаляване на младежката безработица, базирани на субсидиране от държавата при назначаване на първи трудов договор, повече от половината от членовете на Палатата изразяват одобрение и само 24 процента са на противоположната позиция.

Остават актуални необходимостта от облекчаване на регулаторните режими, промяната на таксите, събирани от институциите, и промени в Закона за обществените поръчки. 

По публикацията работи: Наталия Ганчовска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна