Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът ще сезира Конституционния съд за Закона за СРС-тата

Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевневиев ще сезира Конституционния съд за промените в Закона за специалните разузнавателни средства.  Миналата седмица Парламентът отхвърли президентското вето върху поправките в закона.

Държавният глава върна за ново обсъждане текстове, които според него създават предпоставка за нарушаване на основни конституционни принципи като разделението на властите и независимостта на съдебната система.

Според Плевнелиев, новосъздаденото Национално бюро за контрол на СРС-та, което може да дава задължителни указания на магистрати и разследващи органи, да изискват цялата информация, дори по текущи дела и да има достъп до всички документи не кореспондира с принципите, заложени в конституцията.

Недопустим е парламентарен контрол върху съдебните актове и по позиции на магистратите и разследващите органи, смята още президентът. Той ще обнародва повторно приетите от депутатите промени, но ще сезира КС.

Парламентарната практика напоследък показва ясен стремеж да се навлезе в полето на компетентност на другите власти, се посочва още в съобщението. Дебатът в Народното събрание по президентското вето отново показа степента на политическа конфронтация, която бележи политическия живот през последните месеци, а декларираната готовност за диалог остана само на думи, смята Плевнелиев.

 

По публикацията работи: М. Стефанова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени