Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бисеров: Едно е да си президент на фирма, друго на държава

Снимка: БГНЕС

Председателят на Комисията по правни въпроси Христо Бисеров реагира остро на решението на президента Росен Плевнелиев да сезира Конституционния съд за някои текстове от Закона за специалните разузнавателни средства.

В писмо до медиите Бисеров настоява за точни мотиви на президентското вето. Вчера държавният глава каза, че ще се обърне към съда.

В писмото си Христо Бисеров припомня позицията на правната комисия по някои от текстовете, като набляга на факта, че по време на обсъждането активно са участвали представители на всички органи на съдебната система и на изпълнителната власт и никой не е поставял под съмнение коректността на атакуваните от президента текстове.

Председателят на комисията по правни въпроси изрази и съжаление от позицията на президента, че дебатът по наложеното вето е показал степента на политическа конфронтация и че мнозинството не е счело за необходимо да изложи аргументите по същество. Затова Бисеров отбелязва, че на президентските шест страници мотиви към ветото правната комисия е отговорила със скромните пет страници само юридически мотиви. Едно е да си президент на фирма, друго - президент на държава, допълва той.

Росен Плевнелиев наложи вето на текстовете, които според него дават правомощия на възстановеното Национално бюро за контрол върху СРС да нарушава конституционните принципи за разделение на властите и за независимост на съдебната система. След като преди ваканцията депутатите отхвърлиха ветото в зала, Плевнелиев каза, че ще ги даде на Конституционния съд. 

По публикацията работи: Добромир Видев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна