Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцкият премиер е на посещение в САЩ

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Гръцкият премиер Андонис Самарас започва официално посещение в Белия дом. Атина се надява да засили интереса за инвестиции от страна на водещи американски консорциуми и разчита на политическата подкрепа на президента Барак Обама. Същевременно гръцкото лоби активизира дейността си за насочване на американски инвестиции към Атина.

Атина очаква подкрепа при срещите на премиера Самарас във Вашингтон.

Икономическата криза и енергетика са акцентите, които гръцкото правителство поставя в програмата на посещението.

Очаква се на срещата с президента Барак Обама да се даде положителен знак от Белия дом за подкрепа чрез инвестиции към гръцката икономика.

Големи гръцко-американски инвестиционни консорциуми проявяват конкретен интерес към приватизацията в Гърция. Гръцкото лоби в САЩ вече създаде фонд за подкрепа на икономиката и социалната политика.

Целта на визитата на премиера Самарас е да представи един стабилен бизнес климат в Гърция и да привлече американски инвестиции. В тази връзка в Ню Йорк днес икономическият екип на гръцката делегация има среща с ръководителите на 18 финансови холдинга.

На политическо ниво се очаква разговорите да обхванат темите за политическия климат на Балканите, борбата с тероризма, както и въпроса за името на Македония.

По публикацията работи: Катя Пеева - кор. на БНР в Гърция

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени