Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минчо Спасов: Ще хвърлим "горещ картоф" в парламента

Днес ще се състои публична дискусия за честен избирателен процес
Снимка: БГНЕС

Днес ще се състои публична дискусия за честен избирателен процес. В предаването "Преди всички" един от участниците - Минчо Спасов, депутат от 40-ото Народно събрание, коментира:

Ако сега не ни чуят, ще трябва да ни чуят септември. Целта на дискусията е да хвърлим един "горещ картоф" в парламента. Това са политическите въпроси, които трябва да реши НС, когато обсъжда Изборния кодекс. Целта на тези, които днес се събираме да обсъждаме изборните правила, е не да направим бъдещия вот по-син, по-червен или по-жълт, а трябва да го направим по-честен, защото в българското общество за съжаление царува едно чувство за нечестност на изборите. Изборните измами влияят на цялото общество негативно.

Спасов посочи, че днес ще бъдат обсъдени две групи въпроси – политически и технологични.

Първият политически аргумент е купуването на гласове, посочи той и добави: За съжаление купуването на гласове прерасна в купуване на протести, купуване на контрапротести и т.н. За нас това е израз на "влизане на търговците в храма". В политиката влезе прекалено много икономика, прекалено много пари. За да се борим с това, от НДСВ вече седма година предлагаме въвеждане на задължителното гласуване. Ако четирите партии са честни, те дори имат конституционно мнозинство и могат да въведат дори в Конституцията задължението за гласуване, което ще реши поне на 90% проблема с купуването на гласове. /.../ Старите играчи в политиката нямат интерес от задължителното гласуване. Те разчитат на едни закостенели твърди партийни ядра, докато истината за България е, че трябва да има по-широка представителност.

Друг политически въпрос е мажоритарна или пропорционална система – това трябва да решат политиците, допълни Спасов. Според него България трябва да се придържа към пропорционалната система.

Технократските въпроси, които ще обсъдим, ще бъдат за електронното и машинното гласуване и какви са пречките за тяхното въвеждане, интегралната или отделната бюлетина и най-важното – едно чисто технологично предложение, което ще спре злоупотребите с т.нар. "индианска нишка" – с един текст в закона да променим тъмната стаичка за гласуване и да я превърнем в гише за гласуване, не с четири, а с три страни, т.е. да се вижда гърбът на гласоподавателя, за да не може той да вади от джобове, от ръкави готови бюлетини, да крие, да краде, да унищожава, да снима бюлетини и т.н. Друга идея е преизчисляване на партийната субсидия. НДСВ смята, че партийната субсидия не трябва да бъде възнаграждение за представяне на изборите, а да осигурява екзистенц минимума на партиите, който приблизително е еднакъв за всички.

Тези предложения и още други ще бъдат изпратени на временната парламентарна комисия за изработване на проект за нов Изборен кодекс.

Цялото интервю с Минчо Спасов чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна