Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени в организацията на донорските бази предвижда Агенцията по трансплантации

Снимка: БГНЕС

Промени в организацията на донорските бази предвижда Агенцията по трансплантации с цел увеличаване на броя на трансплантациите у нас. Сега на територията на страната има бази в 26 лечебни заведения. В тях с подаването на сигнали към Агенцията за възможни донори се занимават специално обучени координатори по донорство. Проблемът обаче да се изпускат потенциални донорски ситуации идва от силната натовареност на персонала в реанимациите. Затова от Агенцията по трансплантации предвиждат във всяка реанимация да има още един координатор, който да следи ежедневно пациентите и да съобщава за потенциалните състояния на мозъчна смърт.

В реанимациите не достига персонал, реанимационните сестри обслужват 5-6 легла, вместо 1-2, това товари лекарите реаниматори, заети ежеминутно със спасяването на живот, казва д-р Мариана Симеонова – директор на Агенцията по трансплантации.

От началото на тази година у нас са реализирани 5 донорски ситуации, а извършените трансплантации са 20. Към момента за трансплантация на органи чакат 1024 българи. За да увеличи техния шанс, Агенцията започва и информационна кампания, насочена към хората, обясни д-р Симеонова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна