Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП ще използва изцяло кирилицата в официалните си документи при комуникация на български език

Снимка: БГНЕС
Европейският парламент ще започне да използва изцяло кирилицата в официалните си документи при комуникация на български език. Това трябва да стане в близките месеци, според отговор на председателя на парламента Мартин Шулц на писмо на евродепутата ни Ивайло Калфин, който коментира в интервю за "Хоризонт", че ние трябва да отстояваме правата си:

Ще имам грижата да следя този процес и да не изостава някъде по пътя. Това е действително една от тези малки, но принципни победи, които имаме.

По повод президентското вето на актуализацията на бюджета Калфин подчерта, че досега не се е случвало държавният глава да се намеси в работата на изпълнителната власт и че става дума за политическа интрига:

Той формално може да го прави, въпросът е доколко президентът би могъл да участва в бюджетния дебат. Един път президентът като е казал А, трябва да каже и Б, и В, за да си каже какви трябва да са данъците, според него. Освен това президентът оспорва, че се натрупва известен буфер във фискалния резерв. Това е нормалната практика и нормалната работа на един бюджет. Самото вето и самият акт е драматичен.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна