Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според министър Йовчев ветото на част от бюджета ще наруши баланса

Снимка: БГНЕС

Вътрешният министър Цветлин Йовчев изрази недоумение защо се налага вето само върху част от актуализацията на бюджета. Той уточни, че решението на президента ще забави изплащането на ваучерите за храна на полицаите.

Цветлин Йовчев смята, че президентът Росен Плевнелиев носи отговорност за решението си. 
Има няколко неща, които за мен лично будят недоумение. Първо, не разбирам как може да бъде върната само част от актуализацията на бюджета. Бюджетът представлява един счетоводен баланс на приходите и разходите на държавата за определен период от време. Изваждането на една част от него нарушава този баланс. На второ място съм изненадан от твърдения в посока, че едва ли не са подценени възможностите на приходните агенции. Какви ще бъдат последиците? Няма да има възможност правителството да се разплати с бизнеса и по този начин най-много ще пострадат именно малките и средните предприятия. Няма да могат да бъдат реализирани проектите за повишаване на заетостта.

Дали ще повлияе ветото върху актуализирания бюджет върху работата на МВР министър Йовчев коментира така: 
МВР в момента какво точно няма да може да разплати ми е трудно да отговоря защото преструктурираме бюджета и в резултат именно на това преструктуриране и наложените икономии ще бъдем в състояние да направим така, че да харчим с по-ниски темпове, отколкото до момента, и да компенсираме част от тази бюджетна дупка, която намерих. Но какво може да бъде спънато и да не бъде разплатено, това са например поетите ангажименти през 2012-а година за изплащане на средства, ваучери за храна на служителите.

По публикацията работи: Николай Христов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна