Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мюсюлманите днес посрещат празника Рамазан Байрам

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Мюсюлманите днес посрещат един от най-големите си празници Рамазан Байрам. Празникът е наричан още Шекер Байрам заради сладките и баклавата, с която възрастните черпят по-младите, дошли да им целунат ръка за прошка. По време на тридневния празник по-богатите правят дарения и помагат на сираци, вдовици и социално слаби.

42 джамии в Хасковския регион събраха вярващи мюсюлмани, за да отбележат Рамазан Байрам. Около 40 000 мюсюлмани от региона празнуват. В джамиите се събраха вярващите. Ахмет Мехмет обяснява: Дошло е време, когато младежите да осъзнаят това нещо, че това е необходимо. Това е верният път в живота. Няма значение дали е християнство, или е мюсюлманство. Вярата в нещо - Аллах или Господ, това е най-верният път.

С молитва за мир, опрощение на греховете и помощ за бедните, районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед оповести тази сутрин свещения празник Рамазан-байрям. Стотици мюсюлмани изпълниха джамията и отправиха своите послания към Бог. За мюсюлманите в Кърджали това е време на духовно изпитание.

Турският вицепремиер Бекир Буздак избра Рамазан-Байрам, за да посети неофициално Кърджали и Момчилград. Той отказа среща с български медии. Сред придружаващите го лица нямаше представители на ДПС. Тук, обаче, бяха Касим Дал и Корман Исмаилов.

Как празнуват Рамазан Байрам в Разград, Хасково и Кържали, чуйте в звуковите файлове. 

По публикацията работиха: Марина Бенова, Дора Атанасова, Валя Апостолова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна