Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турските граждани да се въздържат от пътуване в Ливан

Снимка: Архив

Турското министерство на външните работи призова турските граждани да се въздържат от пътуване в Ливан поради опасност за сигурността и живота им. Това бе огласено в специална декларация във връзка с отвличането на двама пилоти на турските авиолинии в Бейрут вчера. Четирима въоръжени лица похитиха автобуса, с който членовете на екипажа на самолета пътували от летището за хотела. Нападателите измъкнали само пилота и неговия помощник и ги отвели в неизвестна посока, а останалите не били докоснати.

Анкара полага усилия, за да постигне освобождаването на пилотите. Турският президент Абдуллах Гюл заяви, че е разговарял с ливанския президент. Той подчерта още, че Ливан е страна ,където има много трудности и рискове. Според ливанския министър на вътрешните работи отвличането на двамата турски пилоти има сирийски подтекст.

Ливански телевизионен канал съобщи по-рано, че ливанска религиозна радикална групировка, наречена "Имам Ръза зияретчилери" /"Почитатели на имама Ръза"/ е поела отговорността за отвличането на турските пилоти, но името на тази групировката не е познато на специалистите в Турция.

Турски специалисти предполагат, че инцидентът с турските пилоти може да е свързан с отвличането през май 2012 година на 11 ливански шиитски поклонници в сирийската провинция Алепо от сирийската свободна армия.

Ливански шиитски лидер отрече отвличането на турските пилоти да е свързано с религиозна групировка, но същевременно обвини Турция, че въпреки наслояванията на Ливан, не е помогнала за освобождаването на ливанските поклонници.

Засега все още няма данни къде точно се намират турските пилоти и какви условия са поставили похитителите.

След инцидента с отвличането на двамата турски пилоти ливанската армия е разположила бронетранспортьори с войници на шосето от летището до ливанската столица Бейрут.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна