Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гидо Вестервеле започва двудневно посещение в Израел и палестинските територии

Снимка: БГНЕС

Германският външен министър Гидо Вестервеле започва двудневно посещение в Израел и палестинските територии. Той ще се опита да насърчи възобновените израелско-палестинските мирни преговори, чийто пореден кръг ще се проведе в сряда в Ерусалим. 

В разговорите си с израелските и палестинските представители Вестервeле ще настоява за конструктивен подход в преговорите, възобновени след няколкогодишно прекъсване, за да не стигнат те отново до провал. Затруднения предизвика, в навечерието в сряда в Ерусалим, израелското решение за изграждане на поредните израелски селища на Западния бряг, но в разговорите си с палестинските представители се очаква Вестервеле да настоява палестинската делегация да не пристъпва към бойкот на новия кръг преговори.

Ще бъдат обсъдени също и планираните санкции от Европейската комисия срещу израелски организации в окупираните територии и блокирането от страна на Израел на проекти на ЕС, подпомагащи хиляди палестинци на Западния бряг.

По време на обиколката си в Близкия изток германският външен министър ще призове отново за конструктивен подход и от двете страни, който най-накрая да доведе до всеобхватно мирно споразумение в Близкия изток.

По публикацията работи: Татяна Минчева - Бон

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна