Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Миков: Президентът се вслуша в гласа на ГЕРБ

Снимка: БГНЕС

Все още очаквам мнението на отделните парламентарни групи за извънредното заседание на Народното събрание. До няколко дни ще е ясно, каза в предаването "Неделя 150" председателят на парламента Михаил Миков, в отговор на въпроса кога депутатите ще разгледат върнатата от президента актуализация на бюджета.

До колкото знам, не са в чужбина народните представители. Предполагам, че ще има кворум и ще се състои заседанието. Ако няма кворум – чакаме следващото заседание, ако и тогава няма кворум, чакаме редовното заседание. Седемдневният срок след внасяне на искането от страна на ГЕРБ изтича в петък, според едни или в понеделник, според други. В рамките на седемдневния срок ще вземем решение за насрочване на извънредно заседание, каза Михаил Миков.

Очевидно ГЕРБ иска да създават проблеми на колегите си народни представители, а не истински, съдържателно и политически да разгледат закона за изменение и допълнение на държавния бюджет, защото те всъщност заедно с президента постигнаха целта си – спряха закона. От тук нататък възниква въпросът дали те не злоупотребяват с право в момента. ГЕРБ и президентът блокираха закона и от тук насетне искането за неговото ново разглеждане е твърде лицемерно с едничката цел да развалят почивката на останалите народни представители. Това не е политическа цел, а дребно политическа заядливост, каза Миков.

Всъщност президентът се вслуша в гласа на ГЕРБ, за да блокира промяната на политиката "Дянков". Това е последният опит, последни усилия за запазване на една политика , която е в миналото според резултатите от изборите май месец, заяви Михаил Миков.

Според бившия председател на Народното събрание Цецка Цачева, управляващите протакат свикването на парламента, защото се страхуват дали ще съберат достатъчно гласове срещу президентското вето върху актуализацията на бюджета.

Защото, ако това не се случи, оставката вече ще бъде факт. Това ще бъде краят на управлението "Орешарски", а от там и краят на 42 – рото Народно събрание, каза депутатът от ГЕРБ Цецка Цачева.

В предаването "Неделя 150" председателят на НС Михаил Миков коментира и темата свързана със сделката за печатницата на БНБ. По думите му, няма нужда от извънреден парламентарен контрол и изслушване на управителя на БНБ Иван Искров.

Трябва повече информация, но едва ли в рамките на парламентарния контрол това трябва да се случва, каза Миков.

Цялата дискусия чуйте от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна