Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Анелия Клисарова: Разработваме нова стратегия за развитие на висшето образование

Снимка: БГНЕС

Министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова отхвърли твърденията, че правителството е съкратило четири пъти предвижданата сума по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" в интервю за предаването  "12+3": Разбирам желанието на всички ректори, младите учени, на учените от БАН да има повече пари за наука и висше образование, но нещата не стоят така. Ако трябва да сме точни и ясни, знаем, че за следващия програмен период 2014-2020 година са заделени около 15,2 млрд. От тях 8,2 млрд. отиват за селскостопанските райони по правило и ние имаме по оперативните програми да разпределяме около 7 млрд. Надявам се, че 10% от тях, както е разписано, ще бъдат дадени за образование и наука.

Смятам, че ще постигнем реални договаряния с Брюксел и средствата ще бъдат разпределени така, че да защитим нашите дейности, които искаме да извършим по тази оперативна програма, и ще има и за наука, за висше образование и за средно образование, каза тя.

По отношение на финансирането на университетите, което да става на база реализирани студенти, проф. Клисарова заяви: Не само на база реализирани студенти. Това ще бъде един от показателите. В момента разработваме нова стратегия за развитие на висшето образование и във философията й ще залегне това, което ни казва Брюксел – бързо междудържавно признаване на дипломи, валидиране на квалификации, нова рейтингова система и облекчен визов режим за студентите. Това са посланията за висшето образование в Европа.

Не трябва да забравяме връзката на БАН с университетите. Трябва повече преподаватели от БАН да имат модули да преподават в университетите и университетите да правят съвместна наука с БАН. Дори научните постижения да имат по-голяма тежест в рейтинговата система на университетите. Само тогава можем да ги направим конкурентоспособни, и не на последно място, е много важно стимулиране на младите учени, на преподавателите.

За реформите в БАН министърът коментира: Това трябва да е решение на самите научни институции. Те знаят по какви проекти работят, с какъв потенциал разполагат и как да мотивират този човешки потенциал да работи.

Във връзка с фонд "Научни изследвания" проф. Клисарова обясни: Дойде писмо от Върховния административен съд, че проектите трябва да бъдат спрени. Плащанията към момента са прекратени, но това не означава, че няма да бъдат извършени. До края на август ще бъдем готови с проектите и смятам в новата стратегия да бъде сменена философията на Фонда.

Министърът на образованието заяви, че тази есен 15 училища ще бъдат затворени, а 16 ще бъдат преобразувани.

Проф. Клисарова разясни и твърдението си, че ще се обвържат делегираните бюджети с успеха на учениците: Това не е успехът на учениците, това е работата на учителите. Никой ученик няма да пострада от това външно оценяване. Искам да кажа, че то ще служи за преценка как е работил учителят през дадения период на обучение, какво е постигнал учителят с децата между 4-ти и 7-и клас, а не какви оценки имат децата.

Цялото интервю с проф. Анелия Клисарова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени