Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоянович: Младото поколение не е мотивирано за духовност

Снимка: БГНЕС

Скъпите билети и липсата на интерес са основните причини младите хора да не посещават културни събития. Данните бяха оповестени на първата национална конференция "Достъп на младите хора до култура", организирана от държавни и неправителствени организации.

Младото поколение у нас няма достатъчен достъп за култура и същевременно не е мотивирано духовността да е част от него, смята министърът на културата Петър Стоянович. С подписването на съвместна декларация за достъп на младите хора до култура в България той изрази надежда те да намерят свой самостоятелен начин, подпомогнати от държавата и администрацията да открият своята ниша, в която да разберат, че са европейски граждани.

Трябва, разбира се, да си зададем и въпроса защо българските семейства нямат достатъчно време, пари и амбиция да мотивират следващите българи да се занимават със сферата на духовното. Тук слагам всичко - култура, образование, изкуства. Инвестицията, която ние правим в следващото поколение млади българи, е генерация, не е мандат.

Според заместник министъра на образованието Мукаддес Налбант досегът на всеки човек до кулутура започва в образователните институции - от детската градина, през училището в университетите:

Чрез младите хора, които за добро или за зло завладяват европейските университети и европейските пространства и сред тяхното присъствие в Европа, ще внесем и в европейската култура част от себе си - национална история от нашата културна идентичност.

По публикацията работи: Станислава Пирчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна