Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Американските дипломатически представителства в Близкия изток бяха отворени отново в неделя, но едно посолство остана затворено - това в столицата на Йемен Сана, съобщава Ню Йорк Таймс. В отговор на неотдавнашните заплахи Съединените щати започнаха кампания на удари с безпилотни самолети в Йемен, но не е ясно до каква степен тя е намалила постоянната и смъртоносна заплаха. Американски експерти в борбата с тероризма и представители на разузнаването твърдят, че именно липсата на сигурност относно ефективността на ударите напомня докъде се простират способностите на Вашингтон да се справя с новите заплахи, продукт на бъркотията от Арабската пролет, уточнява още Ню Йорк Таймс.

По същата тема италианският Стампа подчертава, че ударите с безпилотни самолети засега имат един ефект - пораждат все повече протести у йеменското население.

Руските вестници разглеждат ситуацията с отношенията със Съединените щати. Комерсант коментира изявлението на президента Барак Обама, че е необходима пауза във връзките с Русия. Думите му изненадаха неприятно Москва, изтъква всекидневникът. Трудно ще е да се избегне, макар и частично, "замразяване" на двустранните връзки. Според източници, близки до Държавния департамент, "паузата" ще бъде прекъсната само ако Москва склони на отстъпки по остри проблеми - съкращаването на ядрените арсенали и ПРО. 

Росийская Газета се пита дали изявлението на президента е изненадало неговите колеги - външния министър и министъра на отбраната. На преговорите с руските си колеги Джон Кери и Чък Хейгъл, за разлика от Обама, демонстрираха желание за сближаване на позициите. Според вестника е най-малкото нелогично шефовете на външнополитическото и на отбранителното ведомство да са договаряли сътрудничество, ако Обама се е канел да замрази диалога с Москва. Вестникът не изключва да става дума за "традиционната американска игра на добро и лошо ченге". 

По публикацията работи: БТА / Даниела Савова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна