Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция закри две представителства в Ливан от съображения за сигурност

Снимка: Архив

Турция затвори своя културен център и търговското бюро в Бейрут след отвличането на двама пилоти от турските авиолинии от въоръжени лица в ливанската столица в неделя. Ливанските власти съобщиха, че е задържан единият от похитителите. Същият бил близък на човек от деветимата ливански поклонници, които бяха отвлечени миналата година от Сирийската свободна армия.

Турският министър на транспорта, морските дейности и съобщенията Бинали Йълдъръм заяви, че Анкара е затворила двете представителства от съображения за сигурност.

Същевременно турският министър отрече твърденията за преговори между Анкара и похитителите, които срещу свободата на пилотите поискаха от Турция да използва влиянието си над сирийската опозиционна армия, за да постигне освобождаването на деветима ливански шиити.

Анкара изтегли и 250 свои войници от контингента на мироопазващите сили, които служат в Ливан. Неофициално се твърди, че това решение е свързано с похищението на турските пилоти. От миналата година насам са зачестили отвличанията и нападенията над турски граждани в Ливан. Поради което бяха засилени мерките за тяхната сигурност, отбелязват източниците тук. Подсилена е била охраната на турското посолство и на другите представителства.

Турското министерство на външните работи преди това призова турските граждани да се въздържат от пътуване в Ливан поради опасност за сигурността и живота им в тази страна.

Представител на турското посолство в Бейрут заяви, че здравословното състояние на отвлечените пилоти е добро.

Ливански телевизионен канал съобщи, че похитителите държали двамата турски пилоти на отделни места извън столицата Бейрут.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна