Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Деков: Институциите трудно успяват да разпознаят потребителския интерес сред различните други

Снимка: БГНЕС

В България от доста години има законодателство за защита на потребителите, но като че ли държавните органи и институциите трудно успяват да разпознаят потребителския интерес сред различните други интереси.

Това каза в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" адвокат Димитър Деков - председател на Сдружението за правна помощ на потребителите преди днешната работна среща в НС на тема "Промени в нормативната база и защита на потребителите от злоупотреба на естествените монополи при предоставяне на комунални услуги". Форумът е от 11.00 часа и е по инициатива на Явор Куюмджиев, заместник-председател на Комисията по енергетика и член на Комисията по икономическата политика и туризъм. В обсъждането ще участва председателят на Комисията по труда и социалната политика Корнелия Нинова и народни представители. На дискусията са поканени представители на Комисията за защита на потребителите, на Федерацията на потребителите, на Асоциация "Помощ за потребителя", на Национална инициатива "Социална солидарност", на Сдружение за правна помощ на потребителите и др. По време на работната среща ще бъдат обсъдени промени в законодателството, свързани с темата на дебатите.

Задържаме предявяването на искове спрямо монополните дружества в енергетиката, защото очакваме приемането на нови общи условия в договорите им с клиентите. Това, което ние виждаме като проблем в общите условия на тези дружества, е таксата "включване". Оспорваме, че се дължи такава такса. Тя е неправилно събирана, подлежи на връщане и считаме, че с едно просто усилие на енергийния регулатор общественият интерес, интересът на стотици хиляди българи би могъл да бъде защитен. Това не бива да се подценява, защото енергийният регулатор направи кански усилия, за да намали цената на тока и по този начин да защити обществения интерес, и 1 стотинка. Не по-малък обществен ефект би имало и от отпадането на тази, според нас незаконна, такса.  

Сдружението за правна помощ на потребителите досега е завело 4 колективни иска. Един от тях е срещу електроразпределителното дружество EVN в Пловдив, а друго - срещу общите условия в договора на компанията БТК, уточни адвокат Димитър Деков.  

Всичките ни дела са в начална фаза не заради друго, а защото дружеството получи право да предявява такива искове едва декември 2012-а г. Сдружението предявява искове не само срещу естествени монополи, а срещу всякакви "общи условия" и типови договори, които търговците сключват със своите потребители.

Цялото интервю с Димитър Деков можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени