Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приятелите на Джохар Царнаев пледираха, че са невинни

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Пред съда в Бостън приятелите на Джохар Царнаев - казахските студенти Азамат Тажаяков и Диас Кадирбаев, пледираха невинност. Те са обвинени във възпрепятстване на правосъдието при разследването на бостънския бомбен атентат и заговор с цел унищожаване на улики в стаята на Царнаев.

Тажаяков и Кадирбаев са се сприятелили с Царнаев по време на обучението си в университета в Масачусетс Дартмът. Според прокурора 19-годишните момчета са се опитали да възпрепятстват разследването, като са хвърлили фойерверки и други улики от стаята на Царнаев ден преди залавянето му. Уликите са били открити по-късно от властите в близкото депо за отпадъци, намиращо се в Ню Бедфорд.

Ако бъдат признати за виновни, те могат да бъдат осъдени на до 20 години затвор. Спряга се и депортирането им в Казахстан.

Адвокатите им твърдят, че са невинни и не са направили нищо нередно. Защитникът на Тажаяков коментира, цитиран от "Чикаго трибюн", че не е имало мотив нареждане от Царнаев за унищожаване на доказателствата, но това не е било достатъчно силен аргумент за федералните прокурори.

Трима души загинаха и над 250 бяха ранени при експлозиите по време на маратона в Бостън през април тази година. Основни заподозряни са братята Тамерлан и Джохар Царнаеви. Тамерлан беше убит при престрелка с полицията, а Джохар преди месец се изправи в съда и пледира невинен.

По публикацията работи: Младен Петков - кор. на БНР в САЩ

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна