Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки жертви в Египет, президентът обяви извънредно положение

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Новите кървави сблъсъци в Египет взеха жертви. Съобщава се за десетки убити привърженици на сваления президент Мохамед Морси, след като силите за сигурност щурмуваха двата окупирани от тях площада в Кайро.

Най-малко 95 души са загинали, съобщи Ройтерс, като цитира медицинска сестра от болница в Кайро. Според сестрата повечето жертви са с огнестрелни рани. Египетското министерство на здравеопазването съобщи за 56 убити, сред които шестима полицаи, и 874 ранени. От "Мюсюлмански братя" заявиха, че жертвите от тяхна страна са над 600, ранените близо 5000. 

Египетският президент обяви извънредно положение в страната, което влиза в сила от 16:00 часа местно време и ще продължи един месец.

Групировката "Мюсюлмански братя" заяви, че "това е най-голямото клане след военния преврат" и призова египтяните да излязат на улиците, за да спрат клането, се казва в съобщение на говорителя Гехад ел Хадад, разпространено чрез Туитър.

Жителката на Кайро Рехам Ромеро заяви пред Би Би Си, че по улиците на града се стреля с бойни патрони и двете страни непрекъснато са в схватки: 

Погледнахме през прозореца и видяхме как хора се стрелят с истински куршуми. Изравяха плочките от паважа и се замеряха с тях, а според силите за сигурност са хвърляли и коктейли "Молотов". Не се виждат никакви полицаи или поне ние нямаме такава информация.

Властите съобщиха, че са разчистили по-малкия от двата протестни лагера на площад "Нахда", близо до Каирския университет, и са задържали няколко лидери на "Мюсюлмански братя". Спрени са всички влакове от и за Кайро, за да се попречи на протестиращите да се съберат отново, след като силите за сигурност ги разпръснат.

Временният вицепрезидент и носител на Нобеловата награда за мир Мохамед ел Барадей  подаде оставка след кървавата разправа на силите на реда с привърженици на сваления президент Мохамед Морси.

Стана ми трудно да продължа да заемам този пост и да поемам отговорност за решения, с които не съм съгласен, се казва в писмо на Ел Барадей до временния държавен глава Адли Мансур.

Междувременно правителството на Еипет призова привържениците на сваления президент Мохамед Морси да "се вслушат в гласа на разума" и да прекратят насилието, съобщи Ройтерс. В изявление на египетския кабинет се отправя поздравление към силите за сигурност, които "са запазили самообладание" при щурмуването на лагерите на протестиращите в Кайро. Правителството подчертава, че ще продължи да изпълнява подкрепения от армията план за преход в политиката, който включва всички партии в Египет.

Агенция Ройтерс съобщи още, че при акцията на полицията е задържан един от високопоставените членове на "Мюсюлмански братя" Мохамед ел-Белтаджи.

По публикацията работи: Лилия Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени