Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСА си върна спорен имот чрез съдебен изпълнител

Снимка: БГНЕС

В Несебър съдебен изпълнител въведе във владение доцент Пенчо Гешев, ректор на НСА, в спорен имот. За него Спортната академия вече има спечелено дело с окончателно решение на Бургаския окръжен съд.

Става въпрос за 2400 квадратни метра бивша земя на Академията, която чрез процедурни хватки е обявена за публична общинска собственост от Община Несебър. Така тя е влязла в активите на нейно дружество, което впоследствие става частно.

На терена в момента има построен жилищен комплекс, в който собствениците са около 50 процента чужденци. Никой до момента не може да даде отговор на въпроса как, докато текат съдебни дела, е построена жилищната сграда и има нотариални актове на собствениците.

По закон, докато текат съдебни дела до влизане в сила на окончателно съдебно решение, се преустановяват дейностите на двете спорещи страни. В случая това не се е случило и впоследствие се появява и сградата, съобщи доц. Христо Константинов от НСА.

Той допълни, че с решение на съда е свален подробен устройствен план на сградата, издаден от Община Несебър. Също така с решение на Бургаския административен съд сградата е заличена от кадастралната карта.

В съда е атакувано и строителното разрешение. Делото се точи 3 години и още няма решение по него. Това е само част от многобройните съдебни дела, които НСА води срещу Община Несебър и собственици реститути.

Междувременно собственици на апартаменти в сградата на хотелския комплекс „Акротирия”, построен на терена на НСА, обявиха, че ще съдят държавата в Страсбург. Наталия Давидова, която е платила над 80 000 евро за един от апартаментите и е управител на Съвета на руските собственици в сградата, заяви, че никой няма да „подари” своето имущество.

Тя показа нотариален акт за собственост и по думите й - има решение на Върховен административен съд, че документите й са изрядни. Тя каза, че в Русия непрекъснато се организират дни за продажба на български имоти и се канят руски граждани за закупуване на имоти у нас. По нейни данни има 328 000 руски собственици на български имоти и обяви, че ще направят медийна кампания, за да покажат какво е положението в нашата страна.

В сградата има общо 6 руски семейства - собственици на апартаменти, а над 20 са англичаните. Те също заявиха, че ще търсят правата си в съда.

 

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна