Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безредиците в Египет продължават, увеличават се жертвите на сблъсъците

Снимка: ЕПА / БГНЕС

След кървавите сблъсъци, отнели живота на над 520 души, в Египет продължава да има безредици. Стотици поддръжници на "Мюсюлманското братство" щурмуваха и подпалиха правителствена сграда в Кайро, а двама полицаи бяха убити при атаки на ислямисти срещу полицейски пунктове в страната. Повече от Мария Петрова:

Според официалните данни над 520 души са загинали, а над 3700 са били ранени при смазването на протестите на поддръжниците на сваления президент Мохамед Морси от силите за сигурност. "Мюсюлманското братство" обаче твърди, че загиналите са над 2000 и свика нови протестни походи.

Вътрешният министър генерал Мохамед Ибрахим смята, че полицията се е справила по професионален начин с демонстрантите.

Смятам, че след обявяването на извънредното положение и след като президентът възложи на военните да помагат на полицията, няма да позволим никакви протести на което и да е място в страната, независимо от жертвите, заяви Ибрахим.

"Мюсюлманско братство" и съюзниците му са понесли много силен удар при смазването на протестите, призна говорителят на братството Гехад Ел-Хадад. По думите му, насилието означава, че гневът е без контрол.

Международната общност осъди действията на египетската армия за смазване на протестите. Американският президент Барак Обама призова египетските власти да уважават правата на гражданите.

Съединените щати категорично осъждат стъпките, които бяха предприети от временното правителство и силите за сигурност на Египет. Осъждаме насилието срещу цивилни, каза Обама.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун съжалява, че египетските власти са избрали да използват сила, а върховният комисар на ООН за човешките права Нави Пилай настоя за разследване. Върховният представител на Европейския съюз по външната политика Катрин Аштън категорично осъди насилието.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган настоя за спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН, на което да се обсъди изключително сериозното клане в Египет.

Ако Западът не предприеме сериозни действия, демокрацията по целия свят ще бъде под въпрос, каза Ердоган. 

Междувременно първият свободно избран президент на страната Мохамед Морси остава арестуван от властите, които удължиха задържането му с още 30 дни. Той е обвинен в шпионаж.

По публикацията работи: Мария Петрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна