Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Генов: Нямам притеснения, годината за АЕЦ ще завърши с печалба

Снимка: БГНЕС

Според отчета на АЕЦ "Козлодуй" за първата половина на годината сочи, че централата работи на загуба. Тя е 5,8 милиона лева, за разлика от миналата година, когато атомната централа е била на печалба.

През второто тримесечие на тази година влияние оказват увеличените такси за преноса и започват ограниченията на мощността на АЕЦ "Козлодуй". Това няма как да не доведе до лоши резултати, каза Иван Генов, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй".

Предишното правителство направи промени в края на миналата година, което практически блокира търговията на електроенергия. С промените в закона, от началото на август сме натоварени почти на 100 процента. Блоковете работят с добра мощност като натоварване и производството, имаме договори за продажба на свободния пазар. Това е добре и тази промяна в закона, и отварянето на пазара ще доведат до компенсирането на тази загуба. Нямам притеснения, годината ще завърши на печалба. Няма да е голяма, но ще има печалба.

Промените, които трябваше да направим в централата, ги направихме. Хората трябва да работят спокойно. Имаше съкращения на високи длъжности, измислени за АЕЦ, ние това ръководно ниво сме го освободили, каза Генов.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна