Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Адемов: Без актуализация на бюджета след октомври няма пари за социални плащания

Снимка: БГНЕС

След близо половин година Националният съвет за тристранно сътрудничество отново ще заседава в пълен състав. Повод е актуализацията на бюджета.

Социалният министър Хасан Адемов каза в предаването "Преди всички": Не съм учуден, че социалният пакет от 40 милиона не е от текстовете, които са върнати. Но това не променя факта, че се отлага с два месеца изпълнението на социалните ангажименти, които са заложени в този пакет. Остава усещането, че зад ветото на президента прозира една друга идея, да се възстанови дискусията за управляващото мнозинство.

Още в края на 2012-а година, когато се приемаше бюджетът, ние като опозиция заявихме, че парите по социалните плащания по Закона за интеграция на хората с увреждания, по Закона за семейни помощи за деца няма как да стигнат до края на годината, тъй като са разчетени по начин, по който не отговаря на конкретните параметри към онази дата. Това означава, че след месец октомври на практика нито заплати и социални вноски на приемните родители, нито интеграционни добавки, нито соициалните помощи ще могат да се изплащат.

Цялото интервю на Цветелина Стоянова с Хасан Адемов можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна