Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Тодорова: Налага се актуализация на бюджета на НЗОК, стига да има възможности за това

Снимка: БГНЕС

Спекулация е, че болниците връщат хора, защото нямат пари за онкоболните. Към момента НЗОК е разплатила всичко, което дължи на болниците, каза управителят на Касата д-р Румяна Тодорова.

Не може ежегодно броят на болниците да расте непрекъснато. Но това са неща, които подлежат на обсъждане. Не говорим изобщо за закриване на болници, категорична беше тя.

Бюджетът на всички лечебни заведения за 2013 година е разпределен за 10 месеца. Затова от болниците не трябва да се учудват, че за последните 2 месеца имат нула. Има 269 милиона лева резерв. През септември ще имаме по-точна представа колко ще бъде дефицитът. Така, че последиците от небалансиран бюджет се виждат. Пари се търсят, а пациентите не бива да се притесняват за своето лечение и за достъпа си до лечебните заведения.

Започнала съм разговори с министъра на финансите, не мога да реша аз въпроса за актуализация на бюджета на Касата. Това решение може да се вземе на по-високо ниво. Но определено се налага актуализация, стига да е възможно.

Чуйте разговора в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна