Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици протестиращи обсадиха парламента

Депутати от БСП и ДПС се срещнаха с участници в контрапротеста, за да им благодарят за подкрепата 
Снимка: БГНЕС

Прегласуването на актуализацията на бюджета е тема на 64-ия пореден ден на протест срещу управляващите, както и на подкрепящите кабинета "Орешарски".  Движението в района на Народното събрание (НС) беше блокирано. Малко след 8 часа протестиращите се събраха пред НС. Парламентът беше обграден от протестиращи от две страни – от страната на Софийския университет и от храм-паметника "Св. Александър Невски". Полицейското присъствие беше засилено, а отцепеният периметър - голям. Районът около парламента, храм-паметника "Св. Александър Невски" и близките улици беше отцепен от полицията. Имаше над 30 камионетки на жандармерията. За първи път имаше коли на жандармерията от поне 6-7 областни дирекции на полицията.

Трима души са отведени от протеста заради липса на лични документи.

През деня имаше много опити за ескалация на напрежението. Това се случи на кръстовището на ул. "Московска" и ул. "11-и август", мястото където полицията беше обособила нещо като пропускателен пункт за автомобилите на депутатите. След като протестиращите разбраха за това, те затвориха движението по ул. "Московска" и ул. "11-и август". При преминаването на сив мерцедес с обозначителни знаци на НСО протестиращите започнаха да скандират "оставка" и да хвърлят бутилки с минерална вода. Автомобилът беше принуден да се върне и да търси друг маршрут.

Най-сериозният инцидент беше, когато кордонът на премиера Пламен Орешарски се опита да премине на кръстовището на ул. "Г. С. Раковски" и ул. "Московска". Протестиращите започнаха да замерят джиповете на НСО с пластмасови предмети. Намесата на полицията помогна на кордона да премине. При сблъсъка леко пострада един от полицаите.

Напрежението се покачи и когато джипът на бившия министър на здравеопазването Десислава Атанасова се опита да мине през протестиращите. Те от своя страна започнаха да блъскат по автомобила и се наложи намесата на полицията.

След като започна заседанието, протестиращите се върнаха пред сградата на Народното събрание в пространството пред паметника "Цар Освободител". Част от протестиращите срещу правителството решиха да тръгнат по бул. "Цар Освободител" в посока президентството. Те обаче бяха спрени от два кордона на полицията.

Към 12 часа протестиращите отново се върнаха в градинката между Народното събрание и Софийския университет. Някои от участниците в протеста изразиха недоволството си, че хората от контрапротеста са пуснати след загражденията.

Полицията беше заградила всички булеварди. Имаше три фургона с полицаи и бронирани автомобили на жандармерията на бул. "Цар Освободител". Полицията започна масови проверки на личните карти на протестиращите. Събрани бяха личните карти на десетки участници в протеста. От МВР обясниха, че това се прави, за да не се допусне ескалация на напрежението.

Според източници от МВР при протестиращите срещу кабинета "Орешарски" е имало фенове на футболни клубове от провинцията. 

По публикацията работи: Николай Христов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна