Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На изложението на художествените занаяти в село Орешак се провеждат дни на биоземеделието

Снимка: БГНЕС

В Националното изложение на художествените занаяти и изкуства в село Орешак се провеждат дни на биоземеделието. Биопроизводители от цялата страна представят своите продукти.

Въпреки кризата биоземеделието в България отбелязва ръст през последните години. Според данни на Министерството на земеделието и храните, в края на 2012 година биопроизводителите в страната са 2880, а култивираните площи са над 40 хиляди хектара, като най-голям е интереса към земеделските култури и животновъдството.

Ивелина Коева от Добрич отглежда сини сливи и арония:

Предлагаме ги на марките биомагазинчета и на приятели. Българинът не е свикнал с българските продукти, но почти нищо не остава в България. Заминава за износ, където се преработва и се вкарва пък в България само, че като немски, австрийски и италиански продукт. Решихме да си направим наша марка, но нямаме в момента капацитета да си направим малка фабрика или цех за сладка и сокове. Започнахме ги на ишлеме. Започнахме с малко количество за нас, после за приятели, за техни приятели и стигнахме до 10 тона на година.

Нанка Караколева от Калофер е производител на биопчелен мед:

Изваждаме прашец, прополис и произвеждаме два-три вида мед според годината. Гарантираме, че медът е био. Все по-често има пазар. Цената на един килограм биомед е около14-15 лева.

По публикацията работи: Пламен Христов - кор. на БНР в Ловеч

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна