Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таня Андреева: Ще държа преструктурирането на лечебните заведения да залегне в стратегията

Снимка: БГНЕС

Проектът на Националната здравна стратегия утре ще бъде подложен на обществено обсъждане с пациентски и неправителствени организации, БЛС и НЗОК. Ден преди обсъждането в предаването „Неделя 150“ министърът на здравеопазването Таня Андреева направи своите коментари по документа.
Тя обясни, че вариантът, качен на сайта на Министерството на здравеопазването не е окончателния вид на стратегията:

Той ще стане такъв след като се нанесат корекциите, направени от партньорите. След като бъде готов крайния вариант ще бъде разработен план за действие с конкретни мерки и срокове и финансирането на всяка една точка от него.

Таня Андрева подчерта, че това, което тя ще отстоява в проекта, е частта, която е обсъждана вече с Брюксел и което е оперативно изискване на Еврокомисията - преструктурирането на лечебните заведения.

Аз очаквам да има от страна на представителите на лечебните заведения разбиране по този въпрос иначе просто в тази част няма да получим финансиране. 

Министърът на здравеопазването заяви, че сериозен финансов ресурс ще бъде заделен за спешната помощ. В края на месец октомври ще е готов нормативен документ за укрепване и подобряване на дейността на спешната помощ. За неговото изработване в МЗ е създадена работна група.

Таня Андреева каза още, че вече са приведени средства възстановяването на болницата в Девин. Стартирали са процедури за ремонтните дейности в лечебното заведение, ппредстои да се стартирата процедурите за закупуване на техника.

Във връзка с протестите срещу предстоящата промяна на ръководството на болницата в Стара Загора здравният министър коментира:

Протестите не са по същество, а са политически инспирирани. Болницата е в тежко състояние и ако там не бъдат направени промени, ще изпадне в ситуация на действителен фалит.

Тя обясни, че вече е приключила проверката в Онкологичната болница в София и резултатите от нея ще бъдат обявени на специална пресконференция в края на идната седмица.

Таня Андреева подчерта, че не предвижда повече кадрови промени в Министерството на здравеопазването.

Цялото интервю с министър Таня Андреева можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна