Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрегната остава обстановката в Египет

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Напрегната остава обстановката в Египет. Властите засилиха мерките за сигурност по граничните пунктове на Синайския полуостров, след като 25 египетски полицаи загинаха, а трима бяха ранени при засада, съобщават световните информационни агенции.

Нападението е една от най-смъртоносните атаки срещу силите за сигурност в Египет за последните няколко години. Египетското вътрешно министерство обвини "терористични групировки" за инцидента. Заради атаката граничният пункт за Ивицата Газа при град Рафа беше затворен и бяха засилени мерките за сигурност на всички пропускателни постове на Синайския полуостров.

По последни данни над 830 души, включително 70 полицаи и войници, са загинали при сблъсъците в страната от миналата сряда досега. Тогава армията разтури протестните лагери на поддръжниците на сваления президент Мохамед Морси, повечето от които бяха членове на "Мюсюлманските братя". Заради избухнали сблъсъци временното правителство въведе извънредно положение, а в столицата Кайро и 13 провинции има вечерен час.

В първото си телевизионно обръщение след сблъсъците началникът на въоръжените сили и министър на отбраната генерал Абдел Фатах ал-Сиси призова поддръжниците на Мохамед Морси да участват в политическия процес.

Не мога да стоя безмълвно и да наблюдавам разрушението на страната. Има място за всички в Египет, каза Ал-Сиси.

Египетски гражданин обаче подчерта пред "Евронюз", че в страната няма никакво разбирателство.

Мнението ми за това, което се случва в Египет, е равнозначно на объркване. Никой не слуша. На никого не му пука какво казва другата страна. Никой не се вслушва в другите възможности. Никой няма цялостно решение, каза той.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна