Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС не изключва оръжейно ембарго и ограничаване на финансите за Египет

Снимка: Архив

Европейският съюз вярва, че в Египет са останали демократични сили, и се обръща именно към тях за прекратяване на насилието и намиране на политическо решение. В същото време Съюзът не изключва вариантите за оръжейно ембарго или ограничаване на финансирането, стана ясно след днешното заседание на Комитета по политика и сигурност. Конкретните решения се очаква да бъдат взети на извънредна среща на външните министри, която беше насрочена за тази сряда.

В рамките на този комитет постоянните представители на 28-те са били единодушни, че насилие проявяват и двете страни в египетския конфликт, и че отговорност и на двете е то да спре незабавно.

Запитан дали вярва, че военните в Египет са способни да приемат политическо решение, специалният европейски представител за Южното Средиземноморие Бернардино Леон отговори утвърдително и подчерта, че Евросъюзът е длъжен да вярва в това и да работи именно за намирането на политически изход от ситуацията:

Ние все още вярваме, че има останали демократични сили в Египет, ще се опитаме да се обърнем именно към тях, и да продължим да работим конструктивно с тях, каза Леон.

Той не посочи какви практически измерения може да има европейската реакция на насилието, защото, по думите му, решенията ще трябва да бъдат взети в сряда от външните министри. Бернардино Леон каза само, че всички опции, лансирани в последните дни от различни европейски представители, стоят на дневен ред – в това число оръжейно ембарго и ограничаване на европейското финансиране за Египет, което в момента възлиза на милиарди евро годишно.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна