Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Превозвачи се срещат с министър Папазов заради рестрикциите от страна на Турция

Снимка: БГНЕС

Превозвачи провеждат среща с транспортния министър Данаил Папазов заради рестрикциите от страна на Турция, които ще влязат в сила от 1-ви септември. Пред "Хоризонт" Илиан Филипов от Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт обясни какви въпроси ще бъдат поставени на днешния разговор:

Трябва да стане ясно българските камиони какъв вид транзитни такси ще заплащат на територията на Турция и съответно с всеки тонкилометър в Турция какво ще заплащат българските камиони, защото в това, което получихме, пише: "В страните, с които Турция има спогодба, се плаща по 1 цент за тонкилометър, а страните, с които няма спогодба - по 1,5 цента". Нашата страна има спогодба с Турция. Това означава, че един камион с 22 тона, плюс общата маса на камиона, около 36 цента за километър трябва да плащаме ние. Нашата администрация все още твърди, че това няма да е така. Искаме министър Папазов да получи писмено от Анкара ще плащат ли българските превозвачи или няма да плащат такива такси.

Илиан Филипов заяви, че в момента шофьорите от българска и турска страна заплащат общо по 53 евро в едната посока. Той повтори исканията на бранша за въвеждане на реципрочни мерки. В противен случай категорично ще има блокада на границите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна